Home Vrtnarjenje Skrivnostno življenje rastlin

Skrivnostno življenje rastlin

by admin
0 comment

Avtor: Uroš Križaj, dipl. ing. agronomije in hortikulture, Zavod debela čebela

Ekonomisti po svetu so si enotni, da je poljedelstvo osnova nacionalnega bogastva in blaginje vsake države. Iz rastlin dobimo večji del vsega, kar potrebujemo za življenje prehrano, ogrevanje, papir, hiše, posodo, pohištvo, ponekod na ruralnem podeželju kot prevozna sredstva … Rastline služijo kot okras pri obredih rojstva, poroke, smrti in cerkvenih ritualih. S cvetjem krasimo mize ob svečanih trenutkih, na prireditvah in večerjah in ga poklanjamo v znak prijateljstva, ljubezni, spoštovanja in naklonjenosti.

Skrivnostno življenje rastlin

Knjige učijo, da rastline s pomočjo sončne energije, molekul ogljika, dušika, vodika, fosforja, kalija ter ostalih elementov pri procesu fotosinteze tvorijo ogljikove hidrate, aminokisline, beljakovine, maščobne kisline, sestavljene in enostavne sladkorje, vitamine, olja, voske in celulozo. Večji del ogljikovih hidratov v koreninski sistem prehaja kot hrana talnim organizmom, ki so preko mreže gliv povezani z rastlinami. Že stoletja se raziskovalci in znanstveniki ukvarjajo tudi z idejo, kako rastline čutijo in kako se odzivajo na dražljaje. Meritve so marsikoga od njih pošteno presenetile. Nekateri so celo mnenja, da rastline ob različnih dražljajih zelo posebno reagirajo. Oddajajo vonjave, ki privabljajo žuželke, in take, ki odganjajo rastlinojede živali.

Ta vsebina je namenjena le naročnikom na vsebine. Postanite naročnik tudi vi!

Za dostop do vsebine sklenite naročnino. Izplača se!

Naročnina

Dostopajte do vseh naših vsebin brez omejitev. Sklenite letno naročnino!

Kupi ta članek.

Zakupite lahko tudi trajen individualen dostop do tega članka.

Morda vam bo všeč tudi

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Obdelava teh podatkov je v skladu z veljavno regulativo. Z nadaljevanjem uporabe, to sprejemate in se s tem strinjate. Zmenjeno!

Ste prepričani, da želite odkleniti to vsebino?
Preostalih odklepanj: : 0
Ste prepričani, da želite preklicati naročnino in izgubiti vse dostope in ugodnosti?