Home Knjigebranje 5 načinov, kako učinkovito ravnati z ljudmi, ki jim primanjkuje empatije

5 načinov, kako učinkovito ravnati z ljudmi, ki jim primanjkuje empatije

Vse, kar morate vedeti, če ste empat

by maja5p
0 comment

Ste kdaj želeli samo izraziti svoja čustva, pa ste naleteli na nekoga, ki vas preprosto ni mogel razumeti?

Hrepenite po razumevanju. Vendar se počutite neupoštevani, napačno razumljeni, frustrirani in razočarani.

Poskušati izraziti svoja čustva nekomu, ki mu primanjkuje empatije, je kot poskušati zabiti žebelj v beton. Ne bo šlo.

Vendar morda sploh ne ugotovite, da imate opravka z nekom, ki mu primanjkuje empatije, dokler niste že globoko v situaciji.

Kako torej ravnati naslednjič?

Kaj lahko storite za učinkovito interakcijo z ljudmi, ki jim primanjkuje empatije?

Vse, kar morate vedeti, če ste empat

Kaj je empatija?

Empatija se nanaša na sposobnost osebe, da razume in čuti, kaj doživlja druga oseba.

To je tisti občutek v prsih, ko vas najboljša prijateljica pokliče jokajoč zaradi nedavne prekinitve zveze. To je želja, da bi objeli svojo sestro, ko vam pripoveduje o nedavni operaciji, ki jo mora opraviti vaša nečakinja.

Kot je nekoč rekel Barack Obama:

“Naučiti se postaviti v čevlje nekoga drugega, videti skozi njegove oči, tako se začne mir. In na vas je, da to uresničite. Empatija je kakovost značaja, ki lahko spremeni svet.”

Človeška povezanost je pomembna. In to ni nič novega. Pravzaprav sega to nazaj v čase naših prednikov lovcev in nabiralcev. Kot plemena so vsi delali skupaj. Tako je bilo spodbujanje skupnosti, sodelovanja in razumevanja ključnega pomena, zlasti za preživetje. Če se niste sodelovali ali dobro razumeli z drugimi, ste bili izločeni. In biti pustiti sam v divjini ni bilo mesto, kjer bi kdo želel biti.

Danes ta povezanost ni tako nujna za preživetje. Hkrati sociološki strokovnjaki kažejo, da lahko pomanjkanje povezanosti hitro privede do depresije in drugih duševnih zdravstvenih stanj. In pomanjkanje empatije lahko igra veliko vlogo pri tem.

Navsezadnje si mnogi od nas želimo samo čutiti, da smo razumljeni in sprejeti. Pravzaprav bi se mnogi strinjali, da je občutek razumevanja temeljna človeška potreba.

Kaj pa, ko imate opravka z nekom, ki noče razumeti?

5 najboljših načinov za ravnanje z nekom, ki mu primanjkuje empatije

Nekdo, ki mu primanjkuje empatije, lahko: Hitro kritizira ali sodi druge. Deluje “odsotno”. Čuti pravilnost v svojih mnenjih ali idejah in verjame, da je vsak, ki se ne strinja, napačen. Težko se veseli za druge. Ima težave pri shajanju z drugimi. Veliko govori o sebi, ne da bi spraševal o drugih. Prizadene nekoga, nato pa predpostavi, da je kriv drugi. Pomanjkanje empatije spodbuja površinske in kratkotrajne povezave, kar pomeni, da oseba brez empatije morda nima globokih čustvenih vezi z drugimi. Na žalost to pomeni, da pogovor z osebami, ki jim primanjkuje empatije, lahko privede do poti, ki ne vodi nikamor. Namesto produktivnega pogovora se morda končate čustveno izčrpani in poteptani.

Kako se lahko zaščitite in se temu izognete za vsako ceno?

Energijski vampirji: 5 načinov, kako se zaščititi pred čustvenimi izčrpavajočimi →

1. Izogibajte se jemanju stvari osebno. Čustvena povezanost nas približuje.

Toda to, da nekdo tega nima ali se ni naučil biti empatičen do čustev in situacij drugih, ni vaša krivda. Ne morete prisiliti nekoga, da bi poskušal razumeti vas. To preprosto ne deluje tako.

Če opazite vse znake neempatične osebe, vedite, da jim ničesar ne morate dokazati. Pravzaprav se lahko odločite, da jih ne spustite blizu. Vaša izbira je, ali vas bodo njihove besede prizadele ali ne.

2. Držite se dejstev. Težko je, ko si želite samo, da bi druga oseba razumela, kako se počutite.

Vendar povedati neempatični osebi svoja čustva lahko samo privede do hitrih sodb in jeze. Namesto tega, če morate, govorite samo o dejstvih z njimi. Navedite dejstva in kaj mislite. In bodite pripravljeni: Ta oseba vas lahko še vedno povozи. Toda vsaj poskusili ste, še posebej, če gre za družinskega člana ali nekoga.

3. Oddaljite se od njih.
Kolikor morda ne želite, se oddaljitev lahko izkaže za edini izhod. Potrebujete meje zase in za svoje odnose.

Če čutite, da ne dobivate tistega, kar potrebujete, na primer če nekdo ni odprt do vaših čustev in perspektive, potem imate možnost zapustiti ta odnos. Namesto tega poskusite napolniti svoj socialni krog s prijatelji, ki jim zaupate in pri katerih se počutite varno.

4. Vedite, da vaša lastna vrednost ni odvisna od mnenja drugih o vas.
Soočanje z osebo, ki ji primanjkuje empatije, vas lahko pusti z občutkom nevrednosti in “manjvrednosti”.

Vendar ne pozabite, da vaša lastna vrednost in samozavest nista odvisni od zaznanega mnenja drugih o vas. Ne potrebujete potrditve drugih, da bi vedeli, da so vaša čustva v redu. Ne potrebujete odobravanja drugih za svoja dejanja ali misli.

Da, morali bi biti odprti za druge ideje. Vendar na koncu dneva imate popoln nadzor nad svojo lastno vrednostjo. In lahko vam tukaj povemo, da ste vredni 110%. Če nekdo drug tega ne more videti in vas sprejeti takšne, kot ste, ni vreden vašega časa.

5. Zapomnite si, da nihče nima “popolne” empatije.
Čeprav se to morda zdi v nasprotju z zgoraj navedenim, je pomembno opozoriti, da če neka oseba v določeni situaciji kaže pomanjkanje empatije, to ne pomeni, da ji empatija na splošno primanjkuje.

Včasih se jim morda težje poistovetiti s specifično situacijo. Včasih morda ne razmišljajo namerno o svojem vedenju ali besedah.

Če čutite, da med prepirom, bojem ali vročim pogovorom prihaja do pomanjkanja empatije, si vzemite nekaj trenutkov, da se ohladite.

Ponovno se sestanite, ko se oba umirita. Bodite potrpežljivi. Toda bodite tudi pripravljeni oditi, če se vedenje nadaljuje.

Osredotočite se na povezave, kjer se počutite varno
Razvijanje globokih čustvenih povezav z drugimi je mogoče le v okolju, kjer se oba počutita varno in kjer sta oba lahko ranljiva.

Pogosto to pomeni, da če neki osebi primanjkuje empatije, verjetno ne boste dosegli te globlje ravni povezave.
Dejansko lahko vztrajanje v odnosu z nekom, ki mu primanjkuje empatije, začne znatno vplivati na vaše duševno zdravje.

Namesto tega se osredotočite na tiste odnose, ki vam prinašajo veselje in pri katerih se počutite varno in varovano. Vsak si zasluži, da se počuti razumljen in potrjen. Če tega nenehno ne dobivate, bi morda bil čas, da poiščete izhod.

Povzeto po https://www.dailymotivation.site/

“Vse, kar morate vedeti, če ste empat” je izjemna knjiga, ki razkriva globine in bogastvo empatije.

Z razumevanjem te edinstvene človeške lastnosti boste odkrili, kako okrepiti svojo empatijo, se zaščititi pred izgorelostjo ter izboljšati svoje medosebne odnose. Ta knjiga vam bo pomagala razumeti in izkoristiti svoje empatične darove za srečnejše in bolj sočutno življenje.

Vse, kar morate vedeti, če ste empat
maja5p
Author: maja5p

Morda vam bo všeč tudi

Leave a Comment

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Obdelava teh podatkov je v skladu z veljavno regulativo. Z nadaljevanjem uporabe, to sprejemate in se s tem strinjate. Zmenjeno!

Ste prepričani, da želite odkleniti to vsebino?
Preostalih odklepanj: : 0
Ste prepričani, da želite preklicati naročnino in izgubiti vse dostope in ugodnosti?