Home Duhovnost Kako vam REIKI lahko pomaga?

Kako vam REIKI lahko pomaga?

by maja5p
0 comment

Najprej kaj sploh reiki je?

Svetovna zdravstvena organizacija priznava reiki kot obliko terapije v okviru klasifikacije alternativnih terapij. 

Reiki je danes »integriran v zdravstvene sisteme« in ga na izbiro pacientom ponujajo v mnogih državah – Veliki Britaniji, Portugalski, Španiji, Srbiji, ZDA, Avstraliji, Kanadi Mehiki, Argentini, Braziliji, itd. 

Reiki je najverjetneje najstarejša metoda krepitve zdravja, ki temelji na veščini uporabe univerzalne življenjske energije za bistveno povečanje kapacitete vitalne energije, krepitev obrambnih sposobnosti telesa, izboljšanje zdravja, pa tudi za izboljšanje kakovosti življenja.

Reiki energija je prijetna, neinvazivna in vsak posameznik jo občuti drugače.

Reiki v telesu vzpostavlja energijsko ravnotežje in tako podpira metode klasične medicine in deluje preventivno. Izvira iz Japonske, okrog leta 1900.

Kako to izgleda v praksi?

Reiki se lahko izvaja na dotik ali na daljavo. Pri reikiju na dotik reikaš s polaganjem rok na določen del telesa prevaja, prenaša energijo; pri reikiju na daljavo jo prejemniku »pošilja« na daljavo. Rezultati obeh so enaki. Reiki na daljavo je predvsem priročen v primerih, ko je prejemnik v bolnišnici, domu ostarelih, na dopustu, ipd. In seveda v primeru prenosljivih obolenj, kot je bil Covid 19. Oba načina sta bila že izmerjena in dokazana.

Kako je reiki urejen v svetu?

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) vse države članice poziva in nudi vso potrebno podporo pri vključeavnju tradicionalne in komplementarne medicine  v zdravstvene sisteme za doseganje univerzalne zdravstvene pokritosti in trajnostnega razvoja. Le na ta način naj bi se zdravstveni sistemi lahko spopadli z edinstvenimi zdravstvenimi izzivi 21. stoletja. V poročilu WHO navaja, da 88 % vseh držav članic priznava uporabo tradicionalne in komplementarne medicine. Vendar pa evropska regija v primerjavi z drugimi celinami močno zaostaja, ko gre za nacionalne politike in programe, zakone ali uredbe, kaj šele nacionalne raziskovalne inštitute na področju tradicionalne in komplementarne energije.

Dejstva in raziskave o reikiju

  • Glede na raziskavo AHA je reiki zdaj ena od treh najboljših dopolnilnih bolnišničnih terapij v bolnišnicah v ZDA.
  • po študiji UCLA je več kot 60 ameriških bolnišnic sprejelo reiki kot del storitev za paciente, med njimi pet največjih; izobraževanje o reikiju pa je na voljo v 800 bolnišnicah.
  • Glede na raziskavo National Health Interview Survey iz leta 2007 v ZDA je več kot 1,2 milijona odraslihv preteklem letu uporabljalo terapijo energijskega zdravljenja, kot je reiki, in več kot 161.000 otrok.
  • V Srbiji je bil že leta 2008 sprejet Zakon o zdravstvenem varstvu, ki je metodo reiki uvrstil med metode komplementarne medicine in ga usposobljeni reiki terapevti – pediatri, fiziatri, endokrinologi, ginekologi in porodničarji, fizioterapevti, farmacevti nudijo v zdravstvenih ustanovah širom Srbije vsem, ki ga želijo.
  • Statistični podatki kažejo, da je od leta 2007 v ZDA 800 bolnišnic uporabljalo reiki in to število hitro narašča. Številni centri za raka imajo zaposlene zdravnike, ki so mojstri reikija, in nudijo pomoč svojim pacientom.

Klinične raziskave so v znanosti in medicini pomembne za oceno učinka terapije ali protokola zdravljenja. Izboljšanje kakovosti bolnikovega življenja po reiki terapiji je parameter, ki je pritegnil tudi medicinske raziskave:

Spodbuja sprostitev

Izboljša razpoloženje, pomaga pri depresiji in nespečnosti

Lajša fizične bolečine in izboljšuje kakovost življenja

 

Reiki za bolnike z rakom

V Akademskem centru za medicinsko onkologijo, ZDA, so izvedli raziskavo vpliva reiki terapij pri bolnikih z rakom. V ocenjevalnem obdobju so opazili več kot 50-odstotno zmanjšanje stiske  (s 3,80 na 1,55), anksioznosti (s 4,05 na 1,44), depresije (z 2,54 na 1,10), bolečine (od 2,58 do 1,21) in utrujenosti (od 4,80 do 2,30).

Vir: Integrativni reiki za bolnike z rakom: evalvacija programa

Kvalitativne analize so pokazale, da so posamezniki poročali, da je reiki sprožil sprostitev in izboljšal duhovno in splošno dobro počutje. Ugotovitev raziskave kaže, da je reiki  obetaven kot sestavni del podporne oskrbe bolnikov z rakom.

Enostavnost in uporabnost reikija

Reiki ni ena izmed mnogih »new age« novotarij. Gre za obliko prevajanje energije s koreninami že v starodavnih kuturah.  Ne zahteva posebne nastavitve, tehnologije ali priprave. Reiki se ne uporablja samo za obravnavo bolezni; je odlična pomoč vsem, ki si želite takojšnje sprostitve, osvoboditve čustvene navlake, notranjega ravnovesja in s tem lažjega in lepšega življenja. In glede na čas, v katerem živimo, nam je reiki bolj potreben kod kadarkoli.

In kar je najpomembnejše: reiki lahko izvaja vsak, brez posebnih nadnaravnih zmožnosti. Po pravilni iniciaciji in osvojeni teoriji  na tečaju 1. stopnje se lahko s polaganjem rok  takoj prične z delom na sebi in drugih.

Reiki je enostavno in zelo učinkovito orodje, s katerim si lahko pomagamo pri raznovrstnih težavah. Ravno zato je v svetu vse bolj priznan in ga v vse večjem obsegu priporočajo tudi v zdravstvenih krogih ter ga uporabljajo v priznanih bolnišnicah in centrih.

Če vas zanima še več o reikiju, reiki tretmajih in tečajih, obiščite spletno stran https://dar-ma.si/.

Avtorica članka: Sabina, ustanoviteljica Dar-me – reiki terapij in reiki tečajev

maja5p
Author: maja5p

Morda vam bo všeč tudi

Leave a Comment

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Obdelava teh podatkov je v skladu z veljavno regulativo. Z nadaljevanjem uporabe, to sprejemate in se s tem strinjate. Zmenjeno!

Ste prepričani, da želite odkleniti to vsebino?
Preostalih odklepanj: : 0
Ste prepričani, da želite preklicati naročnino in izgubiti vse dostope in ugodnosti?