Home Uncategorized Kako oblažiti alergije na naraven način?

Kako oblažiti alergije na naraven način?

Čas alergij in kako si lahko pomagamo sami

by maja5p
0 comment

Danes smo priča porastu alergijskih okužb in reakcij in že skoraj vsak izmed nas se je kdaj srečaj z nelagodnimi simptomi, ki jih alergije prinašajo. Dihamo vedno bolj zastrupljen zrak, v zraku je ogromno kemikalij, prašnih delcev in v spomladanskih časih seveda tudi cvetni prah. V prehrani prav tako najdemo veliko gensko spremenjenih organizmov, toksinov in kemikalij, ki jih skozi uživanje vnašamo v telo.

Prav tako pa v našem okolju ter pripomočkih za osebno nego najdemo ogromno motilcev hormonov (xenoestrogenov),
parfumov, petrokemičnih motilcev in težkih kovin. Ob tem pa se čudimo, zakaj se tako slabo počutimo, zakaj imamo ves čas zamašen nos, utrujene ter srbeče oči, izpuščaje na koži ter ostale alergijske simptome.

V tujini je vedno več integrativnih zdravnikov, ki opozarjajo na porast diagnoze sindroma aktivacije mastocitov angl. mast cell activation syndrome (MCAS). Skozi moja lastna izkustva ter delu na integrativni kliniki v Avstraliji, kjer sem delala z veliko pacienti, diagnosticiranimi z MCAS, lahko rečem, da sta okolje, v katerem živimo, in način našega življenja glavna faktorja, ki celice našega imunskega sistema pripeljeta do točke, ko le ta začne ”napadati” vse, kar skozi
kožo, nosnice ter prehrano preide v naše telo. Temu zelo poenostavljenemu opisu pravimo tudi alergijska reakcija.

Mastociti so vnete celice, ki pri vzdraženju izločajo histamin in druge posrednike vnetja. Več histamina kot bo v
naši krvi, večja bo alergijska reakcija. Histamin je snov, ki jo naše celice tvorijo, da pomagajo imunskemu sistemu pri odzivu na sprožilce alergij. Histamin je pomemben del alergijskega odziva.

Na količino histamina v telesu pa lahko vplivamo tudi sami s pomočjo prehrane ter spremembe načina življenja.

Živila, ki jih je v času alergijskih reakcij in na splošno veliko občutljivosti na histamin dobro za nekaj časa izločiti, so:

      • svinjina
      • fižol
      • čokolada
      • banane
      • paradižnik
      • stročnice, kot so arašidi
      • alkohol
      • konzervirana hrana
      • citrusi
      • oreščki, zlasti orehi in indijski oreščki
      • živilska barvila
      • naravne arome v nekaterih živilih
      • vložena zelenjava
      • fermentirane pijače
      • visoko fermentirani siri
      • ribe
      • morski sadeži …

    Previdni moramo biti tudi pri uporabi kozmetike in izbrati naravno, biološko ter testirano kozmetiko, ki ni škodljiva ter v sebi nima skritih kemikalij, težkih kovin, parfumov ter motilcev hormonov.

    V moji lastni praksi sem opazovala, da so se alergijske reakcije uspešno reševale tudi z meditacijo in umiritvijo uma. Boljši nadzor kot imamo nad svojim živčnim sistemom, bolj pomirjeni bodo naši notranji procesi in reakcije ne bodo več tako intenzivne, kot so bile včasih.

    V svojo prakso lahko vpeljemo lahkotno opazovanje diha, zapremo oči, dihamo skozi nosnice. Štejemo v mislih do 5, ko vdihujemo, in štejemo v mislih do 7, ko izdihujemo.

    Še ena izmed mojih priljubljenih in lahkotnih tehnik, ki sem se jo naučila v Indiji, ko sem se učila joge, je izpiranje nosnic. V ajurvedi je to uveljavljena praksa, katero priporočajo, da jo prakticira vsak, ne glede na to, ali imamo težave z alergijami ali ne. Če imate težave z alergijami, lahko preizkusite to starodavno tehniko izpiranja nosnic.

    Potrebujete Jala Neti posodico za izpiranje, ki jo lahko kupite v lekarni ali trgovinah z zdravo prehrano. V neti posodico dodamo fiziološko raztopino oz. slano vodo. Prekuhamo pol litra vode, dodamo polovico čajne žličke organske soli, premešamo in ohladimo na telesno temperaturo. V lekarnah pa lahko tudi kupimo že pripravljene praške za pripravo raztopine doma. Nosnice si vsekakor izperite, ko pridete domov iz sprehoda, da odplaknete cvetni prah in umazanijo, ki je v zraku. Vedno si tudi zamenjajte oblačila. Imejte posebej oblačila, ki jih nosite za sprehode, ter oblačila, ki jih imate oblečena doma.

    Tudi zeliščna medicina je zelo uspešna pri blaženju alergijskih simptomov. Nekatera zelišča, kot sta kvercetin in kopriva, imajo naravne antihistaminike in lahko pomagajo umiriti mastocite.

    Zelo dobre rezultate pa imamo tudi s kitajski izvlečkom skullcap. Baical skullcap je priljubljeno zelišče v kitajski medicini, pogosto uporabljeno kot močno protivirusno, vnetno, protimikrobno in protialergijsko zelišče. Če se osredotočimo na alergije, se je izkazalo, da baical skullcap zavira reakcije, podobne anafilaktičnim, stabilizira mastocite in zavira sproščanje histamina v plazmi pri živalih. Enako velja za olje črne kumine, ki se že tisočletja uporablja z zeliščni medicini. Semena črne kumine so eno najbolj dragocenih živil na planetu. Začimba, ki naj bi nas zaščitila pred vsem, razen pred smrtjo, pa ima med drugim tudi dokazano delovanje proti sezonskim alergijam. Raziskave kažejo, da z uživanjem olja črne kumine lahko hitro dosežemo olajšanje pri alergijskem rinitisu. Testirano je bilo, da se značilni simptomi, kot so srbenje in napadi kihanja, pri nekaterih lahko umirijo že po dveh tednih uživanja olja ali semen črne kumine.

    Ko govorimo o histaminu, MCAS in alergijah ne moremo mimo dejstva, da je za olajšanje alergijskih reakcij potrebno imeti zdravo črevesje. Probiotiki lahko pomagajo izboljšati zdravje črevesja z zmanjšanjem vnetja in izboljšanjem
    prebave.

    V primeru večjih alergijskih reakcij pa moramo za to seveda obiskati zdravnika in prositi za krvne teste, potrebna prehranska dopolnila in anithistaminike.

    Lahkotno dihanje v pomladi vam želim,
    Ana Plešec
    Health Coach in Master Herbalist
    www.anaplesec.com

     

     

    Vir slik: Canva

    maja5p
    Author: maja5p

    Morda vam bo všeč tudi

    Leave a Comment

    Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Obdelava teh podatkov je v skladu z veljavno regulativo. Z nadaljevanjem uporabe, to sprejemate in se s tem strinjate. Zmenjeno!

    Ste prepričani, da želite odkleniti to vsebino?
    Preostalih odklepanj: : 0
    Ste prepričani, da želite preklicati naročnino in izgubiti vse dostope in ugodnosti?