Home Zdravje Aktualna pomoč iz narave

Aktualna pomoč iz narave

by edit5p
0 comment
Čudodelno delovanje sladkega pelina

Sladki pelin ima latinsko ime Artemisia annua L. Na območju sedanje Južne Koreje so ga že pred več kot tisoč leti uporabljali za zdravljenje sladkorne bolezni. Tudi Kitajci sladki pelin poznajo že tisočletja in ga uporabljajo za zmanjševanje telesne temperature, proti malariji, zlatenici in nekaterim oblikam raka. Sladki pelin tam velja za rastlino, ki odlično deluje proti različnim vrstam vnetij.

Sladki pelin je grmičasta enoletnica, ki glede na vremenske razmere zraste od pol metra pa vse do dveh metrov in več v višino. Rastlina ima rada sonce in vlago. Če so razmere ugodne, je grmiček lepo razvejan in svetlo zelene barve ter prijetnega vonja. Sladki pelin začne cveteti konec avgusta oziroma na začetku septembra, odvisno od lege in pogojev. Cvetovi so drobni, rumeni, podobni cvetovom navadnega pelina. Če jih poznamo, si jih je vredno nabrati, a le v lepem in suhem vremenu. Predvsem liste in cvete ter manjša stebla lahko uporabljamo tako v kulinariki kot v namen skrbi za zdravje. Sladki pelin ima prijeten, sladki vonj, njegov okus pa je grenek, vendar ne tako zelo kot pri navadnem pelinu.

Ta vsebina je namenjena le naročnikom na vsebine. Postanite naročnik tudi vi!

Za dostop do vsebine sklenite naročnino. Izplača se!

Naročnina

Dostopajte do vseh naših vsebin brez omejitev. Sklenite letno naročnino!

Kupi ta članek.

Zakupite lahko tudi trajen individualen dostop do tega članka.

Morda vam bo všeč tudi

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Obdelava teh podatkov je v skladu z veljavno regulativo. Z nadaljevanjem uporabe, to sprejemate in se s tem strinjate. Zmenjeno!

Ste prepričani, da želite odkleniti to vsebino?
Preostalih odklepanj: : 0
Ste prepričani, da želite preklicati naročnino in izgubiti vse dostope in ugodnosti?