Home Osebna rast ČAS SREDINE – VLADAVINA ELEMENTA ZEMLJA

ČAS SREDINE – VLADAVINA ELEMENTA ZEMLJA

by edit5p
0 comment

Petra Kolar, vodja ordinacije Dao TKM v Ljubljani

ČAS SREDINE – VLADAVINA ELEMENTA ZEMLJA

Ples Vranice in Želodca

Sredina ali vrhunec poletja je počasi za nami. V tem obdobju je svojo moč ali šibkost kazal element Ognja, s katerim sta povezana organa Srce in Tanko črevo. Več težav se je lahko kazalo s srčno-žilnimi boleznimi, potenjem, razbijanjem srca, tiščanjem v prsih, občutkom melanholije in nejevolje. Nasprotno pa so ljudje z utrjenimi fiziološkimi funkcijami Srca imeli ogromno energije, prisoten je bil optimizem, veselje in radost. Verjamem, da ste ravno vi, ki to berete, imeli za seboj čudovito sredino poletja z obilo sonca v svojem srcu.

POZNO POLETJE – ČAS SREDINE (ELEMENT ZEMLJA) IN NJENE MANIFESTACIJE

Po strukturi Petih elementov se v Tradicionalni kitajski medicini (v nadaljevanju TKM) upošteva tudi čas poznega poletja, ki mu pravimo »čas sredine«. To je obdobje, ki je zaznamovano z elementom Zemlje. Pripadata mu dva organa, poln in votel, Vranica in Želodec. Element Zemlja je pravzaprav zelo poseben element, saj se poleg svojega lastnega obdobja, ki mu vlada, pojavlja tudi v vsakem prehodnem obdobju (pomlad-poletje, poletje-jesen, jesen-zima in zima-pomlad). Zaradi tega se večje število težav in bolezni pokaže ravno na prehodu, saj šibkost vraničnega delovanja za seboj potegne tudi upad imunskega sistema, ki poruši notranje ravnovesje. Ni naključje, da je Vranica v človeškem telesu po sistemu TKM definirana kot organ sredine, ki s svojim delovanjem v pravilni fizični legi drži tudi spodnje in zgornje notranje organe. Anatomsko gledano leži pod levim rebrnim lokom. Iz daoističnega vira The Original Classic of Guiding the Breath avtorja Daoyin Benjingaje znano, da ji ravno zaradi njenega položaja na sredi oziroma v središču celotne mreže notranjih organov niti ne pripada nobeno določeno obdobje, saj je vselej prisotna v vseh letnih časih, tukaj in zdaj.

»Vranica vsebuje in spodbuja vseh pet okusov; prinaša vseh pet mentalnih sposobnosti; premika štiri ude in sto buč (glava).«

VRANICA IN ŽELODEC – ORGANSKI PAR

Po TKM sta Vranica in Želodec med seboj tesno povezana, saj skupaj tvorita organski par. Želodcu pravimo »morje žita in vode«, saj se vse asimilira prav v njem, medtem ko ima Vranica nalogo, da vse skupaj transportira in razpršuje po telesu. Absorpcija in gibanje sta tako glavni zadolžitvi omrežja Vranice in Želodca, s čimer skrbita za ohranjanje glavne življenjske postnatalne ali porojstvene energije Qi. Postnatalno ali Houtian energijo po rojstvu pridobivamo preko hrane in tekočin, medtem ko je predrojstvena ali Xiantian energija Qi podedovana od staršev in se skladišči v Ledvicah.

VPLIV PREHRANE NA ŽELODEC IN VRANICO

Kadar je naš ritem prehranjevanja moten (neredna in nepravilna prehrana), se vranična energija poškoduje. Takrat začneta hrana in voda v telesu zastajati in se ne moreta preoblikovati. Usta izgubijo sposobnost razlikovanja okusov, okončine postanejo mlahave in utrujene (občutek teže), v območju želodca in trebuha se čutijo napetost, napihnjenost, slabost, pojavijo se lahko diareja ali motnje v prebavi in odvajanju blata. Redna in pravilna prehrana je zato ključ za zdravje naše Vranice in Želodca. Zavedati se namreč moramo, da se simptomi odražajo tudi preko drugih organov, kar včasih postane težava pri postavljanju samodiagnoze kot tudi diagnoze v zahodnem medicinskem sistemu.

VRANICA SE ODPIRA V USTA IN MANIFESTIRA NA USTNICAH

V TKM pravimo, da se pet notranjih organov in njihovi pari odražajo ali iztekajo v naših čutilnih organih ali votlinah. Za Vranico je značilno, da se izteka v usta in da se njena manifestacija odraža na ustnicah. Svetlo rdeče ustnice lahko kažejo na vlažno toploto v Želodcu. Kronične krvavitve dlesni se prav tako lahko pojavijo zaradi šibkosti vraničnega delovanja, medtem ko se simptomi suhosti v ustih, otekline dlesni in bolečine zob kažejo kot posledica prebitka želodčnega delovanja (presežek želodčne toplote in suhosti). Nenavadni priokus v ustih in občutek zadebeljenega jezika sta prav tako v veliki večini povezana prav s fiziološkimi funkcijami Vranice in Želodca.

OKUSI IN BARVE USTVARJAJO ODNOS MED ČLOVEKOM IN NARAVO

Še nedolgo nazaj smo ljudje živeli bolj v sožitju z naravo in njenim ritmom. Mnogo več časa se je posvetilo opazovanju, spoštovanju in hvaležnosti do narave. Njeni sadovi so bili cenjeni, sedaj pa se njene darove jemlje skorajda samoumevno. Pet elementov (Ogenj, Zemlja, Kovina, Voda, Les), pet naravnih arom ali okusov (grenko, sladko, pekoče, slano, kislo) in pet barv hrane (rdeča, rumena, bela, črna, zelena) so povezane z mnogimi stvarmi, predvsem pa kažejo na odnos med naravo in človekom. Človeško bitje živi med Nebom in Zemljo. Biva v naravnem okolju, ki uteleša materialni svet, zato je potrebno, da se zlije z naravo. V naravi rastejo pisane rastline, navlažene in rastoče pod sončno svetlobo in dežjem, ki zagotavljata vir prehrane za nas. Tako je tudi pet notranjih organov (Srce, Vranica, Pljuča, Ledvice, Jetra) in pet barv narave med seboj tesno povezanih, saj na organe barve delujejo s svojo edinstveno vlogo, ki vpliva na fiziološko delovanje določenega notranjega organa. Barve in okusi naše telo zdravijo na fizičnem in duševnem nivoju ter ohranjajo naše ravnovesje, zaradi česar smo zdravi, sijoči, veseli in polni energije.   

HRANA, KI KREPI VRANICO IN ŽELODEC

Vranici ustreza rumena barva ter sladkast okus. V splošnem lahko rečemo, da ji odgovarjajo soja, repinec, svetlobni koren (chinese yam), ječmen, proso, por, buče, jabolko, rumenjak, koruza, datlji, žižule, med in še bi lahko naštevali. Za želodec je prav tako pomemben kardamom, ki blaži želodčne težave, kot je bolečina v žlički, napihnjenost, slabost, krči itd. Vranici ustrezata ingver in cimet, vendar le takrat, ko se njena šibkost ne pojavi zaradi Jetrnega ognja.

PRAVILNA DIAGNOZA

Zavedati se moramo, da je pomembna pravilna diagnoza Vranice. Treba je vedeti, ali gre za šibkost Vranične Yin ali Yang energije; napadenost Vranice s prekomerno Vlago in zasluzenostjo; izčrpanost Vranice zaradi obilnega lažnega Jetrnega ognja ali prevročega Želodca itd. Diagnoze v TKM se razlikujejo od našega poznanega zahodnega medicinskega sistema. Človeški um je naravnan zelo analitično, zato je dobro prebrati kakšno knjigo s področja TKM, kjer bomo dobili bolj celostni pogled na svoje telo in njegovo dojemanje, delovanje, opazovanje in posledično zdravljenje. Znanje o tem, da lahko šibki organ krepimo tudi preko drugega, s katerim je v določenem odnosu (na primer: Vranica in Jetra sta v ciklusu nadzora), lahko močno pripomore k hitrejšemu in pravilnejšemu pristopu k zdravljenju, hkrati pa imamo tudi več možnosti glede prehrane, dodatkov in živil, ki jih je ustrezno uživati ali pa za nekaj časa popolnoma izločiti.

TOPLI OBROKI

Predvsem je pomembno, da Vranici ugodimo s toplimi obroki, saj spada med vroče ali Yang organe. Vse vrste toplih kaš (prosena, ovsena, riževa) in juh (zelenjavnih, mesnih, kostnih) ji pomagajo, da lažje opravlja svoje fiziološke funkcije. Še posebej pomemben je zajtrk, saj se njeni dve uri v dnevu (ko doseže svoj višek delovanja) kažeta med 9. in 11. uro. Pred tem, torej med 7. in 9. uro, sta predvideni uri za Želodec. Takrat je tudi optimalno, da zaužijemo prvi obrok v dnevu, čas absorpcije in razprševanja pa malce kasneje prevzame Vranica.

Če imamo slabe prehranjevalne navade in izpuščamo obroke, še posebej zajtrk, začnemo sčasoma čutiti utrujenost po 12. uri oziroma opoldan, ko se energija Yang (ki pripada tudi Vranici) začne počasi prevešati v Yin. Počutimo se lahko zaspani, utrujeni, nejevoljni, manj skoncentrirani in osredotočeni, muči nas dremavost in občutek težkega telesa. Proti večeru se stanje lahko še slabša.

PRIČNIMO S PETJEM: TON/ZVOK ZA VRANICO

Poleg ustrezne prehrane za element Zemlja obstaja še dodatno alternativno spodbujanje notranjih organov. Še posebej bo metoda všeč tistim, ki imate radi glasbo in petje. Na Kitajskem in po sistemu TKM namreč organom nudijo ravnovesje tudi preko določenih zvokov ali tonov. Terapija s pomočjo zvokov je znana že vsaj 2000 let; zapiski segajo v čas Rumenega cesarja, v Kanon interne medicine.

Vsakemu organu ustreza določen ton. Elementu Zemlje, torej Vranici in Želodcu, godi petje in poslušanje tona C ali do. Priporoča se petje tona (skozi različne pesmi) 3-krat na dan po 20 minut. Redno izvajanje vas bo že isti dan obdarilo z boljšim počutjem. Naša negativna občutja, ki so zakopana globoko v podzavesti, namreč naseljujejo področje pleksusa, kjer zastajajo in domujejo. Znanstvene raziskave so dokazale, da lahko s petjem omenjeno navlako sprostimo brez večjega napora. Model FETS (Five Elements Tonal System) nudi širšo razlago o vplivu tonov na notranje organe. Gre za glasbeno kompozicijo, naslovljeno na posameznika, ki jo lahko posluša v živo ali posneto. Dobro je, da je takrat posameznik v udobnem in mirnem okolju, kjer se lahko sprosti. Pri izvajanju terapije ali poslušanju gre namreč za nekakšen notranji »reset« oziroma vnovični zagon delovanja notranjih organov.

KORELACIJA MED PLANETI IN NOTRANJIMI ORGANI

Za ljudi, ki radi mirno sedijo ali meditirajo, je lahko dobrodošla tudi povezava Vranice in Želodca s planetom Saturn, ki so ga v kitajski mitologiji poimenovali Zvezda Zemlje (the Earth Star ali v pinyin TuXing). V mitologiji je omenjeno tudi, da je bil Saturn Eksorcist, kjer je bil njegov odločilni element Zemlja (skupaj je bilo 5 elementov), medtem ko je bila smer ali kardinalna točka, kateri je planetarno božanstvo vladalo, Center. Kadar želimo vzpostaviti globljo povezavo svoje zavesti z univerzumom, lahko pozornost preko točke Baihui usmerimo proti planetu Saturn in nežno prisluhnemo svojemu notranjemu glasu.

DVIG VRANIČNE ENERGIJE PREKO UPORABE ZELIŠČ

Tisti, ki radi izbirajo »krajše poti«, pa si lahko privoščijo skodelico čaja iz določenih zelišč, ki se pripravijo kot prevretek. Vranici zelo ustreza zelišče Astragalus, ki je pri nas poznan pod imenom Grahovec. Prav tako Shanyao (poznan tudi pod imenom Chinese Yam) ali Svetlobni koren, ki se ga uživa kot prilogo pri zelenjavnih omakah ali v juhah. Obe omenjeni zelišči sta v kitajski kuhinji pogosto prisotni, še posebej postreženi v raznih juhah, vsekakor pa ne manjkata v Pasjih dnevih, o katerih smo pisali v prejšnji številki.

Obdobje, ki sledi prijetnemu poletju, je mavrična jesen, ki jo zaznamuje element Kovina in z njo povezana organa Pljuč in Debelega črevesa.

edit5p
Author: edit5p

Morda vam bo všeč tudi

Leave a Comment

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Obdelava teh podatkov je v skladu z veljavno regulativo. Z nadaljevanjem uporabe, to sprejemate in se s tem strinjate. Zmenjeno!

Ste prepričani, da želite odkleniti to vsebino?
Preostalih odklepanj: : 0
Ste prepričani, da želite preklicati naročnino in izgubiti vse dostope in ugodnosti?