Home Zdravje POMEMBNOST PREGLEDOVANJA DOJK

POMEMBNOST PREGLEDOVANJA DOJK

by edit5p
0 comment

Metoda BreastScan – pregled, ki vam lahko reši življenje

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 2014 za rakom dojke, ki je pri ženskah najpogostejše rakavo obolenje, vsako leto zboli več kot 1100 žensk, stopnja umrljivosti pa je zastrašujoča. Podatki veljajo tudi za Slovenijo, vsako leto namreč bitko z rakom dojke izgubi približno 400 žensk. Uspešnost zdravljenja in preživetje sta odvisna od stadija bolezni, v katerem je odkrita. Preventiva, torej predvsem zgodnje odkrivanje bolezni, je zato izrednega pomena. Cilj je ugotoviti bolezensko stanje dojke, še preden se pojavi tumor.

Kaj so bolezni dojke?

Bolezni dojk so lahko nerakave (benigne) ali rakave (maligne). Med benigne uvrščamo bolečine v dojkah, ciste, fibrocistične bolezni dojk, vezivne vozliče, izcedek iz bradavice, okužbe, ginekomastijo in drugo. Med maligne bolezni sodijo različne vrste raka. Rak dojke najpogosteje nastane v mlečnih žlezah in mlečnih vodih (v približno 90 odstotkih) ter maščobnem ali vezivnem tkivu, različne vrste raka pa ne napredujejo enako hitro. Zgodnje odkrivanje bolezni je v primeru rakavega obolenja bistvenega pomena, saj je zdravljenje v zgodnejših fazah bolezni veliko uspešnejše.

Ta vsebina je namenjena le naročnikom na vsebine. Postanite naročnik tudi vi!

Za dostop do vsebine sklenite naročnino. Izplača se!

Naročnina

Dostopajte do vseh naših vsebin brez omejitev. Sklenite letno naročnino!

Kupi ta članek.

Zakupite lahko tudi trajen individualen dostop do tega članka.

Morda vam bo všeč tudi

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Obdelava teh podatkov je v skladu z veljavno regulativo. Z nadaljevanjem uporabe, to sprejemate in se s tem strinjate. Zmenjeno!

Ste prepričani, da želite odkleniti to vsebino?
Preostalih odklepanj: : 0
Ste prepričani, da želite preklicati naročnino in izgubiti vse dostope in ugodnosti?