Home komunikacija Sočutno starševstvo

Sočutno starševstvo

by edit5p
0 comment

Poleg avtoritarne in permisivne vzgoje je sočutno starševstvo tretji način vzgoje, ki je za marsikaterega starša novost. Sočutnost v besedni zvezi sočutno starševstvo pomeni, da smo sočutni do otroka in do sebe in da iščemo takšne poti, da smo zadovoljni vsi – otroci in mi kot starši. Eno glavnih načel sočutnega starševstva je, da morajo starši najprej poskrbeti zase, si vzeti čas zase in za partnerja, da lahko nato dobro poskrbijo za otroka.

Smernice Jesperja Juula

Sočutna vzgoja ima močen temelj v smernicah danes 69-letnega danskega družinskega terapevta Jesperja Juula, predavatelja in avtorja, ki je že štiri desetletja eden vodilnih avtorjev v razpravi o vzgoji otrok ter samosvoj in odločen zagovornik novih in boljših pristopov. Njegova prva knjiga Kompetentni otrok je svetovna uspešnica, prevedena v več kot 20 jezikov. Juulove teze in ugotovitve potrjujeta tako sodobna nevroznanost kot relacijska psihologija. Delo Juula najlepše povzame njegova izjava: »Vzgoja je ‘učenje skozi preizkušanje’ – vse dokler ne najdemo lastne poti. Otroci ne potrebujejo popolnih staršev, ki si ne dopustijo dvomov, temveč avtentične ljudi iz mesa in krvi, ki so zmotljivi, ki vedo, da so zmotljivi, ki si to upajo priznati in so se vselej pripravljeni razvijati in se učiti. Tudi od svojih otrok.«

Ta vsebina je namenjena le naročnikom na vsebine. Postanite naročnik tudi vi!

Za dostop do vsebine sklenite naročnino. Izplača se!

Naročnina

Dostopajte do vseh naših vsebin brez omejitev. Sklenite letno naročnino!

Kupi ta članek.

Zakupite lahko tudi trajen individualen dostop do tega članka.

Morda vam bo všeč tudi

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Obdelava teh podatkov je v skladu z veljavno regulativo. Z nadaljevanjem uporabe, to sprejemate in se s tem strinjate. Zmenjeno!

Ste prepričani, da želite odkleniti to vsebino?
Preostalih odklepanj: : 0
Ste prepričani, da želite preklicati naročnino in izgubiti vse dostope in ugodnosti?