Home komunikacija Koristne tehnike NLP

Koristne tehnike NLP

by edit5p
0 comment
Iz svojega besednjaka za vedno črtajte besedo »ampak«

Ljudje kratico NLP največkrat povežejo z neznanimi letečimi predmeti. A tokrat ne bo govora o teh. Predstaviti vam želim nevrolingvistično porgramiranje in tehnike, ki vam lahko spremenijo življenje ter pogled na svet.

NLP je zame kot jutranja meglica. Pričara mi občutek magičnosti, skrivnostnosti in potem se počasi, počasi odstira jasna slika pokrajine. Čudovit pogled se odpre. Lahko občudujem barve narave – toliko odtenkov zelene, ptice me pozdravijo s svojim petjem, vonjam vlago v zraku, čutim toploto jutranjega sonca na koži in v sebi tisti notranji mir, ki me vedno znova poveže z mojim bistvom.

Postanite odlični na katerem koli področju v življenju

Z NLP-jem lahko dosežemo neprecenljiv občutek živosti in povezanosti s seboj. V svetu je to ena izmed najbolj cenjenih tehnik komunikacije – tako na poslovni kot osebni ravni. Raziskuje človeške vire, vedenje in način učenja. Je metoda, ki raziskuje odličnost posameznika: razkriva, zakaj je nekdo lahko bolj uspešen od nekoga drugega, in nam obenem ponuja paleto možnosti, kako uspeh dosežemo sami.

Daje nam preproste in učinkovite tehnike, ki nam pomagajo, da:

  • postajamo odličen komunikator; začnemo se zavedati svojih jezikovnih vzorcev ter

prepoznavati jezikovne vzorce našega sogovornika,

  • ustvarjamo dober stik, najprej s seboj in kasneje tudi z okolico (dober stik je ključ do uspeha),
  • v sebi odkrivamo lastne vire, ki nas vodijo do doseganja vrhunskih rezultatov,
  • se začnemo zavedati svojih potencialov in jih razvijati,
  • dosegamo zastavljene cilje in želene rezultate,
  • prepoznavamo svoje lastne metode učenja in motivacije,
  • ozavestimo svoje vedenjske vzorce in na lahkoten način spremenimo tiste, ki nam niso všeč,
  • stopimo v stik s svojimi prepričanji, ki so gonilna sila našega življenja in nas uči, kako prepoznavati prepričanja, ki nas podpirajo, in prepričanja, ki nas omejujejo, ter nam ponuja načine, kako omejujoča prepričanja spreminjati,
  • iščemo rešitve in ne težave,
  • začnemo na življenje gledati kot na življenje obilja in ne pomanjkanja; uči nas odkrivati možnosti, da življenje ni le črno-belo,
  • nezavedne procese kreiranja odličnosti pretvorimo v zavedne,
  • ozaveščamo načelo, da imamo ljudje vsa sredstva in možnosti za kakršne koli
  • spremembe.
Kot Bronhi bombon

Jaz rada rečem, da je zame NLP kot Bronhi bombon, ker se z njim lažje diha. To sem spoznala tudi preko lastne življenjske izkušnje. V času študija družinske terapije sem namreč šla skozi prenekateri proces, s pomočjo katerega sem ozaveščala svoje travme iz otroštva in jih rahljala. Hvaležna sem za to pot, ki je bila zame nujna. Hkrati pa so mi manjkali načrti za prihodnost in spraševala sem se, kam naprej. NLP mi je dalodgovore na vprašanja in mi ponudil konkretne korake, kako lažje zadihati v življenju.

Predstavljam vam nekaj takšnih enostavnih in zelo učinkovitih NLP tehnik oziroma vaj, ki jih lahko delate sami in na ta način začnete delati korake k sebi, k izpolnjenosti, k sreči.

  1. Tehnika, ki nas uči biti tukaj in zdaj

Le v stanju, ko živimo tukaj in zdaj, na svet gledamo skozi svoje oči in smo lahko popolnoma osredotočeni. Ko smo asociirani, kot temu rečemo v NLP, so čustva intenzivna. Dogodke oziroma situacijo doživljamo polno. Največkrat tako stanje doživljamo nezavedno, NLP pa nas med drugim spodbuja in uči, kako nezavedna stanja ozavestimo, da jih lahko potem prikličemo, kadar želimo ali jih potrebujemo.  Pomagamo si lahko z naslednjo vajo:

Asociiranje: Osredotočite se samo nase, na svoje čute, občutke in misli. Pomembno je, da smo resnično v tistem trenutku in ga polno doživljamo, kadar se imamo lepo in ko uživamo, ne da razmišljamo, kaj vse bi sedaj lahko drugega počeli ali kje drugje bi lahko bili. Med poležavanjem na plaži tako bodite pozorni, da se osredotočite na glasove okrog sebe in šum morja, da zaznate morebitni vonj borovcev in sončne kreme, da občutite podlago, na kateri ležite, toploto sonca in prijeten veter. Morda pijete hladno vodo. Začutite, kako vam gre po grlu in kako vas osveži. Z doživljanjem trenutka boste dali življenju globlji pomen.

Disociiranje: Pomembno pa je poznati tudi disociiranje, kar pomeni, da znamo stopiti iz negativnega stanja, se disociirati in odmakniti od njega. Na negativno stanje, dogodek ali situacijo namreč moramo pogledati od zunaj, z druge perspektive, saj ne želimo, da nas negativno stanje popolnoma posrka vase.

  • Tehnika odpravljanja omejujočih prepričanj

Naša prepričanja so tista, ki usmerjajo naše življenje. Če ste prepričani, da vam nekdo izkazuje ljubezen s tem, ko vam nosi rože in vas vodi na romantične večerje, vam v tem primeru ne bo skoraj nič pomenila njegova skrb za vaše zdravje. Tega preprosto ne boste videli in vzeli kot dokaz ljubezni, tudi če vas oseba še tako prepričuje, da vas ima rada. Njen način enostavno ni skladen z vašim pogledom in prepričanjem o tem, kako se izkazuje ljubezen. V življenju imamo nešteto prepričanj, ki nas omejujejo, in ravno zaradi njih ne moremo stopiti naprej. Naj vam pri tem pomaga naslednja vaja.

Vaja: Na list zapišite prepričanje, ki vas omejuje, in si nato postavite vprašanje: »Kako bi se moje življenje spremenilo, če bi spremenil/-a to prepričanje?« Natančno zapišite, kakšno bi bilo vaše življenje, kaj bi delali in kako bi se počutili, ko bi šli skozi življenje z novim, podpirajočim prepričanjem. Na list poleg starega prepričanja zapišite novo prepričanje, ki vas podpira.

  • Pozabite na besedo »ampak«

Ker pravijo, da so vse dobre stvari tri, vam ponujam še en izziv, in sicer, da iz svojega besednjaka umaknete besedo »ampak«. Ta beseda močno zaznamuje naše življenje. Z njo se v nas oblikujejo omejujoča prepričanja. V nas krepi občutke, da ne zmoremo, ne znamo in nismo vredni. S to besedo oblikujemo izgovore, zakaj se v življenju ne premaknemo naprej, ko si govorimo: »Saj bi, ampak je nesmiselno, to tako in tako ni zame, ker mi bo spodletelo …«

Samo od sebe se res ne bo nič spremenilo, vendar ko iz besednjaka umaknemo besedo »ampak«, v nas začne rasti energija, ki nas podpira, motivira in potegne naprej. Nemogoče postane mogoče.

Naj vam gre dobro na vaši poti. Bodite pogumni, vztrajni in sledite reku: »Vaja dela mojstra, mojster pa vajo.« Za začetek bodite čim bolj asociirani, rahljajte prepričanja, ki vas ne podpirajo in se izogibajte besedici »ampak«. Uspelo vam bo!

Nataša Kogoj, licenčni NLP trener in coach, Harmonija.si

edit5p
Author: edit5p

Morda vam bo všeč tudi

Leave a Comment

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Obdelava teh podatkov je v skladu z veljavno regulativo. Z nadaljevanjem uporabe, to sprejemate in se s tem strinjate. Zmenjeno!

Ste prepričani, da želite odkleniti to vsebino?
Preostalih odklepanj: : 0
Ste prepričani, da želite preklicati naročnino in izgubiti vse dostope in ugodnosti?