Home Osebna rast Tehnike obvladovanja stresa

Tehnike obvladovanja stresa

by edit5p
0 comment

»Pod stresom sem.« Z veliko gotovostjo si upam trditi, da ste že imeli pogovor, v katerem vam je sogovornik namenil ta stavek. Ali pa ste bili vi tisti, ki ste ga uporabili, da bi nekomu povedali, kako se počutite. In prepričan sem, da ta stavek ni bil izrečen z navdušenim tonom in pospremljen z nasmeškom na obrazu.

Večinoma stres razumemo kot nekaj slabega, se mu izogibamo in si želimo, da ga ne bi čutili. Pa vendar gre za isti telesni in psihološki odziv, zaradi katerega je tako razburljivo gledati športne tekme, grozljivke ali skakati s padalom. Zapleten biološki sistem v človeškem telesu, ki omogoča stresni odziv, je tisti, ki je našim prednikom omogočil, da so se odzivali na zahtevno okolje, v katerem so živeli. Ob stiku z nevarnostjo se jim je pospešil srčni utrip, povišal krvni tlak, povečal se jim je krvni pretok v skeletne mišice – zgodila se je cela kaskada odzivov, ki je telo pripravila za beg iz nevarne situacije ali za spopad z nevarnostjo. Za večino ljudi v našem okolju je fizičnih zahtev okolja manj, obstaja pa vrsta drugačnih zahtev, ki aktivirajo naš primitivni stresni sistem.

Ta vsebina je namenjena le naročnikom na vsebine. Postanite naročnik tudi vi!

Za dostop do vsebine sklenite naročnino. Izplača se!

Naročnina

Dostopajte do vseh naših vsebin brez omejitev. Sklenite letno naročnino!

Kupi ta članek.

Zakupite lahko tudi trajen individualen dostop do tega članka.

Morda vam bo všeč tudi

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Obdelava teh podatkov je v skladu z veljavno regulativo. Z nadaljevanjem uporabe, to sprejemate in se s tem strinjate. Zmenjeno!

Ste prepričani, da želite odkleniti to vsebino?
Preostalih odklepanj: : 0
Ste prepričani, da želite preklicati naročnino in izgubiti vse dostope in ugodnosti?