Home Osebna rast Osvobodimo se s plesom

Osvobodimo se s plesom

by edit5p
0 comment

Plešem. Ob nekoliko bolj čustveni glasbi se mi odpre srce in zajokam. Ne vem, od kod prihaja žalost. Ritem se pospeši, plešem vedno hitreje. Iznenada se v meni odpre vrelec sveže energije, ki me dvigne v ples, katerega še ne poznam. V srcu se rodi vprašanje: »Kdo sem?« Slišim odgovor: »Sem neskončno število iskric, razpršenih skozi vse, kar je.« Zlijem se s kozmosom in občutim enost. Gibam se skupaj z vesoljem. V srcu se rodita milost in hvaležnost.

To je le eno izmed mnogih mističnih izkustev, ki jih doživljam v plesu. Vsakič znova me preseneti, kako mogočno orodje je ples in kaj nam vse prinese. Ni čudno, da se vedno več ljudi odloča za telesno vadbo in duhovno prakso s pomočjo zavestnega plesa, ki je danes razširjen po celem svetu. Ljudje se vedno bolj zavedajo, da morajo svoj duhovni potencial pripeljati v telo, ga začutiti v vsaki celici in z njim v polnosti zaživeti tu na Zemlji. In kaj naj bi bilo bolj primerno za to kot ples?

Že v vsakem večjem mestu po svetu najdemo skupine zavestnih plesov, vendar ne smemo pozabiti, da so vsa stara ljudstva po celem svetu v svojih tradicijah vsebovala obredni ples. Z njim so priklicali duhovne sile, s katerimi so zdravili, imeli vpogled v prihodnost, dobivali so nasvete za kmetovanje ali vojskovanje, prosili so za dež in dobro letino, plodnost in še bi lahko naštevali. Te plese so vodili šamani ali vrači. Včasih je pri njih sodelovala cela skupnost, včasih pa je plesal le njihov duhovni vodja. Ljudje so se zavedali, kakšno moč ima duhovni ples.

V krščanskih virih najdemo mnogo zapisov, v katerih obsojajo ‘razuzdani ples poganov’. Avtor Zmago Šmitek v svojem delu Kristalna gora omeni, da se je pri nas ohranil zapis obrednega plesa s konca 19. stol, ki se je imenoval ‘vrtec’. Pri plesu naj bi se udeleženci v obliki spirale dvigali na Žalostno goro pri Mokronogu, sam obred pa naj bi vodil k iniciaciji ali k odrešitvi. Nekateri trdijo, da je del vrtca zadnji ostanek staroslovenskega obrednega plesa, ki naj bi ga izvajali okrog poganskih svetišč in na grobovih.

Ta vsebina je namenjena le naročnikom na vsebine. Postanite naročnik tudi vi!

Za dostop do vsebine sklenite naročnino. Izplača se!

Naročnina

Dostopajte do vseh naših vsebin brez omejitev. Sklenite letno naročnino!

Kupi ta članek.

Zakupite lahko tudi trajen individualen dostop do tega članka.

Morda vam bo všeč tudi

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Obdelava teh podatkov je v skladu z veljavno regulativo. Z nadaljevanjem uporabe, to sprejemate in se s tem strinjate. Zmenjeno!

Ste prepričani, da želite odkleniti to vsebino?
Preostalih odklepanj: : 0
Ste prepričani, da želite preklicati naročnino in izgubiti vse dostope in ugodnosti?