Home Duhovnost ZAKAJ MORAMO REŠITI DEŽEVNE GOZDOVE?

ZAKAJ MORAMO REŠITI DEŽEVNE GOZDOVE?

by admin
0 comment

Avtorica: Kaja Regula

ZAKAJ MORAMO REŠITI DEŽEVNE GOZDOVE?

Čeprav vsi ekosistemi igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja našega planeta, pa ni nobeden od njih tako vpliven ali ogrožen kot tropski deževni gozd – najbogatejši in najbolj raznolik ekosistem na Zemlji. Pred nekaj tisoč leti so tropski deževni gozdovi pokrivali približno 12 % Zemljine kopenske površine; danes pokrivajo komaj 5 % in vsak dan jih je manj. Strokovnjaki ocenjujejo, da vsak dan izgubimo okoli 325 km2 deževnega gozda.

Biološka raznolikost

Tropski deževni gozdovi so dobesedno prepojeni z življenjem in biološko raznolikostjo. 12 ur močne sončne svetlobe na dan in 200 cm dežja na leto džunglo prepojijo z energijo in ustvarjajo najbolj biološko raznolik ekosistem na Zemlji. Tipično na 10 km2 živi 1.500 cvetočih rastlin, 750 vrst dreves, 400 različnih ptic in 150 vrst metuljev. Pravzaprav še vedno odkrivamo nove vrste tropskih žuželk, rastlin in živali. In obratno, z izgubljanjem deževnih gozdov obenem izgubljamo vrste, ki jih sploh že nismo spoznali – World Resources Institute ocenjuje, da vsak dan izumre 100 ali več vrst!

Ta vsebina je namenjena le naročnikom na vsebine. Postanite naročnik tudi vi!

Za dostop do vsebine sklenite naročnino. Izplača se!

Naročnina

Dostopajte do vseh naših vsebin brez omejitev. Sklenite letno naročnino!

Kupi ta članek.

Zakupite lahko tudi trajen individualen dostop do tega članka.

Morda vam bo všeč tudi

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Obdelava teh podatkov je v skladu z veljavno regulativo. Z nadaljevanjem uporabe, to sprejemate in se s tem strinjate. Zmenjeno!

Ste prepričani, da želite odkleniti to vsebino?
Preostalih odklepanj: : 0
Ste prepričani, da želite preklicati naročnino in izgubiti vse dostope in ugodnosti?