Home Osebna rast Ko obrodi sreča – Ne čakajte, da življenje mine

Ko obrodi sreča – Ne čakajte, da življenje mine

by edit5p
0 comment

Tako generacija naših staršev kot naša generacija smo bili vzgojeni na način, ki nam še danes povzroča občutke krivde, notranje stiske, pomanjkanje samozavesti in zdrave samopodobe. Kot najbolj želene lastnosti so nam, posebno deklicam, privzgajali pridnost, ubogljivost, ponižnost, skromnost in poštenje. Sistem nam pač lansira tiste vrednote, ki koristijo sistemu. Šele ko to dojamemo in se vprašamo, česa si želimo mi (in ne vsi ostali okoli nas), lahko obrodi sreča.

Osebno svobodna oseba, ki ne dovoli manipulacije z občutki krivde, ki ne potrebuje zunanjega odobravanja in je ni strah prihodnosti – takšna oseba je srečna. In s tem ne koristi sistemu. Žal.

Kar se Janezek nauči, to Janez zna

Oziroma kar se deklica nauči, to ženska ve. Te vrednote prenašamo naprej. Sploh ne pomislimo, ali nam koristijo ali škodujejo. Ni čudno, da imajo mnoge ženske v odrasli dobi težave zaradi slabe samopodobe. Želijo uspeti v službi, rade bi se postavile zase, pri tem pa jih najbolj ovira čudni občutek krivde in iskanje odobravanja. Kot da nimajo pravice misliti nase. Kot da pridobijo dovoljenje zase šele takrat, ko so najprej poskrbele za druge in v celoti zadovoljile potrebe svoje družine. Te naloge je nemogoče dokončati – vedno nekdo nekaj potrebuje.

Živeti življenje po tujem scenariju

Sploh ženske množično prevzemajo vloge, zaradi katerih počnejo stvari, ki jih morajo početi, ob tem pa jim zmanjkuje časa, da bi počele tisto, kar jih veseli in osrečuje. Sčasoma celo pozabijo, kaj jih resnično veseli. Tako padejo v past in živijo svoje življenje po zunanjih pravilih in vrednotah drugih. Namesto da bi v življenju uživale, nekako bolj ali manj čakajo, da mine. Da mine dan, da mine teden, da mine mesec, leto … In tako mine celo življenje, ne da bi ga resnično živele. Na koncu ostanejo praznih rok, le z drobnimi zrnci srečnih trenutkov. To nikakor ne velja zgolj za ženske. Tudi moški so ujeti v sistem, v katerem mnogokrat dihajo kot riba na suhem in se rešujejo s stvarmi, ki omogočajo hitre, na žalost kratkotrajne zadovoljitve.

Kaj storiti, da pridemo ven iz tega začaranega kroga?

Je res potrebno razbiti družino, obrniti hrbet otrokom, poslati šefa k vragu in se sebično posvetiti zgolj sebi? Prepričana sem, da nikakor ni treba zanetiti vojne pod domačo streho ali narediti družinske revolucije. Ko posvetimo v temo nezavednih čustev, pravil, prepričanj in vrednot, ki nas vodijo, jih lahko neboleče in elegantno zamenjamo. Da, takšna preobrazba se ne zgodi čez noč. Potrebujemo čas in precej spodbude.

V svojem življenju sem imela nekaj resnično vrhunskih učiteljev. Edina težava je bila v tem, da po koncu izobraževanja nisem mogla kar tako po lastnih potrebah ponovno stopiti v stik z njimi. In to mi je manjkalo. Vsi se v življenju vsaj enkrat (minimalno) soočamo z dalj časa trajajočimi neprijetnimi okoliščinami. Ko se zdi, da nam je sreča obrnila hrbet in ne deluje nič, kar poskušamo. Tudi sama sem to doživela. Pred leti sem se skoraj zlomila. Veliko dela, malo prostega časa, malo denarja. V službo sem hodila s kepo v želodcu in ogromnim občutkom krivde.

Svoj čas, energijo in pomoč sem razdajala za druge, moj otrok pa je bil sam doma, čeprav je bil šele v 5. razredu osnovne šole. Nikoli ne bom pozabila tiste vožnje v službo. Depresiven deževen dan. Smilila sem se sama sebi in trpela, ko sem se spomnila ugasnjenega žarka v sinovih očeh, ko sem mu povedala, da moram v službo. Vse se je zgodilo naenkrat – skozi oblake je posijal žarek in zadelo me je vprašanje: »Kje pa piše, da moram prav zdaj v službo? Kje v vesolju je knjiga, kjer to piše?« Je ni! In sem dala odpoved! Ter stopila na pot svojih sanj.

Sledite sebi!

Ko sem se pred leti selila v večje stanovanje, sem našla zvezek, kjer sem beležila svoje sanje. Iz tistega mukotrpnega obdobja, ko sem živela le za proste konce tedna.
In berem: »Želim si službo, kjer bi delala to, kar me veseli, le štiri ure na dan, trikrat na teden, in imela trikrat več denarja kot zdaj.« Haha …. Kako sem se nasmejala. In se zamislila. Še zdaj ne vem, kdaj točno se je zgodilo prav to!

Takrat sem pravzaprav doumela in začutila v vsaki celici svojega telesa, da se moram zavestno in načrtno posvetiti sebi in svojemu življenju, če želim iz tega obdobja s celo kožo, srcem in glavo. Začela sem vsakodnevno izvajati nekatere vaje, metode, tehnike in načine, ki sem se jih naučila pri različnih učiteljih in s katerimi sem popolnoma obrnila tok svojega počutja in svoje prihodnosti. Ker mi je manjkalo vztrajnosti (po izvajanju vaj se tako počutje kot okoliščine hitro vsaj malenkost izboljšajo), sem ugotovila, da potrebujem podporo. Dogovorila sem se z dvema osebama, naredila načrt vsakomesečnega delovanja in rezultati so bili večji od pričakovanj. Bili so predobri, da bi jih zadržala zase.

Pridnost sem zamenjala s pogumom, ubogljivost s finančno neodvisnostjo, ponižnost z ustvarjalnostjo, skromnost z večjo aktivnostjo – in moje življenje je spremenilo smer.

10 zapovedi za srečno in izpolnjeno življenje

  1. Bodite to, kar ste!
    Stojte za tistim, kar vam je pomembno, bodite originalni in ne posnemajte drugih.
  2. Ne jemljite vsega osebno in ne iščite odobravanja drugih!
    Sodbe drugih ljudi povedo več o njih samih kot o vas. Vsak sodi na podlagi svojih vrednot, prepričanj, izkušenj in navad. Zato se ne vznemirite, če vsem ne ugajate. Živite zase, ne zaradi drugih.
  3. Družite se z ljudmi, ob katerih se dobro počutite, in se ne ukvarjajte s tistimi, ki jih ne marate!
    Celo na vrtu sejemo skupaj rastline, ki se podpirajo (dobre sosede). Če vam oseba v petih minutah natrese kup pritoževanja ter negativnih prepričanj, odidite. Čeprav vam ne ugaja, ste lahko sočutni in ne obsojate.
  4. Hvaležnost naj bo vaša vsakodnevna molitev!
    Vsak dan se zahvalite za možnost, da živite, hodite, imate streho nad glavo in poln krožnik … Te stvari niso samoumevne.
  5. V vsaki stvari in situaciji iščite pozitivne vidike in priložnosti, ki vam jih ponuja!
    Zavedajte se, da daje Bog darila v obliki težav. Šele ko rešite neprijetno situacijo, prejmete darilo.
  6. Negujte prijateljstva!
    Prijatelji so prav posebni biseri. Ne pozabite jih.
  7. Bodi ustvarjalni in pogumni!
    Niste se rodili, le da bi jedli, spali in hodili v službo. Rojeni ste za ustvarjanje, zato nenehno ustvarjajte nekaj novega, ob čemer vam poje duša.
  8. Bodite finančno neodvisni!
    Ustvarite si vsaj tri različne vire prihodkov.
  9. Imejte se radi in se v celoti sprejmite takšne, kot ste!
    Tudi še tako slabe lastnosti pridejo prav v določenih situacijah. Sprejmite se in se spoštujte.
  10. Spoštujte svojo svobodo ter svobodo svojih dragih!
    Ne ukazujte in ne skušajte nadzorovati življenja. Pustite svojim otrokom, da svoje življenje tudi sami živijo. Naj delajo svoje lastne napake, vi pa polno živite svoje življenje. Le srečni starši vzgojijo srečne otroke.

Dodatna zapoved: Vnesi te več humorja v svoje življenje!
Dobro je vedeti, da nikjer v vesolju ne obstaja knjiga, ki bi določala, kaj smete in česa ne. Postavite si lastna pravila, takšna, ki ugajajo vam.

Emily Enveritas (Taja Veroti), trenerka nevrolingvističnega programiranja in numerologinja

edit5p
Author: edit5p

Morda vam bo všeč tudi

Leave a Comment

Ta spletna stran za svoje delovanje uporablja piškotke. Obdelava teh podatkov je v skladu z veljavno regulativo. Z nadaljevanjem uporabe, to sprejemate in se s tem strinjate. Zmenjeno!

Ste prepričani, da želite odkleniti to vsebino?
Preostalih odklepanj: : 0
Ste prepričani, da želite preklicati naročnino in izgubiti vse dostope in ugodnosti?